Search

Scleroterapia corporală

  • Proceduri necesare – 2-6
  • Durata procedurii – 30/45 minute
  • Recuperare – 72 ore
  • Durata rezultatului – permanent
  • Anestezie – loco-regională
  • Durere – minimă

Scleroterapia – tratament performant pentru varice

Scleroterpia  este o procedură medicală minim invazivă, care tratează venele varicoase și vasele superficiale vizibile prin injectarea anumitor substanțe, cunoscute ca și agenți sclerozanți (polidocanol sau aethoxysclerol) în lumenul venos.

Scleroterapia prezintă puține riscuri având o eficacitate garantată și efect durabil în timp. Pe lângă diminuarea venelor varicoase superficiale, scleroterapia poate reduce durerea, precum si alte simptome cauzate de venele afectate.

Procedura se realizează numai în urma consultației clinice și a eventualelor investigații suplimentare. Este important ca medicul să cunoască istoricul pacientului, problemele sale de coagulare a sângelui (dacă există) sau alergie la substanța iritantă ce urmează să fie injectată.

Ce afecțiuni tratează scleroterapia?

Scleroterapia este cel mai adesea folosită pentru a trata varicele, care sunt un simptom al insuficienței venoase cronice. Varicele apar atunci când venele se umflă și se dezvoltă incorect (arătând diferit în comparație cu cele normale), de obicei în zona picioarelor. Prin faptul că micșorează venele, scleroterapia reduce efectele afecțiunii venoase, făcând varicele mai puțin vizibile și mai puțin dureroase.

Zone pe care scleroterapia le poate trata

Cele mai comune zone pentru dezvoltarea varicelor sunt pe picioare. Venele afectate pot fi decolorate, umflate sau mai adânci sub piele și pot provoca disconfort.

În funcție de mărimea venei deteriorate, scleroterapia poate fi utilizată pentru a trata vene varicoase și de tip păianjen în următoarele zone:

Coapse

Glezne

Picioare

Înainte de procedură

1

Primul pas este să vorbiți cu unul dintre medicii noștri despre motivele pentru care luați în considerare scleroterapia corporală , despre costurile probabile și despre momentul în care doriți să primiți tratamentul. În timpul consultației unul dintre medicii noștri va discuta în detaliu despre rezultatele pe care doriți să le obțineți și vă va ghida apoi prin opțiunile de tratament. Puteți discuta despre fiecare aspect al tratamentului dumneavoastră fără obligația de a continua. Dacă vă simțiți gata să continuați, vă putem rezerva tratamentul pentru o dată și o oră la alegere. Nu se aplică creme, loțiuni de corp, uleiuri de corp, autobronzante înainte, dar și după procedură. Oprim cu câteva zile înainte tratamentele homeopate, aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, suplimentele cu fier sau anticoagulantele.

Procedura

2

În ziua tratamentului, vi se vor oferi mai multe informații despre procedura dvs. și veți avea posibilitatea de a adresa orice întrebări de ultim moment. Formularele de consimțământ vor fi, de asemenea, semnate în timpul acestei întâlniri.   Substanța este injectată cu ajutorul unui ac foarte subțire direct in vas. În acest moment puteți simți un mic disconfort, 1 sau 2 minute. Procedura nu necesită anestezie! Durata tratamentului este de aproximativ 30-45 minute, iar numarul de vene injectate intr-o sesiune depinde de localizarea acestora, dar și de condiția medicală a pacientului. Procedura se sfârșește când este injectată cantitatea maximă de sclerozant . După injectare se realizează compresie și masaj local pentru a păstra sângele în afara lumenului vascular și pentru a ajuta la dispersarea substanței sclerozante.

După procedură

3

Imediat după procedură, pe zonele injectate se vor aplica pansamente sterile și o fașă elastică pentru 48 – 72 ore. Se recomandă: purtarea ciorapilor compresivi timp de 3 săptămâni, evitarea efortului fizic intens și a băilor fierbinți, precum și administrarea anticoagulantelor, antiinflamatoarelor nesteroidiene, a aspirinei, tratamentelor homeopate sau a suplimentelor cu Fier, timp de 2 săptămâni postprocedural. Se recomandă de asemenea evitarea expunerii solare și folosirea unui produs cu factor de protecție solară SPF50+ (dacă există expunere), mersul pe jos minim 30 de minute imediat după procedură și ulterior zilnic pe o perioadă de câteva zile pentru a preveni formarea trombilor.

Întrebări frecvente

Veți avea ocazia să adresați medicului dumneavoastră orice întrebare ca parte a consultării dvs., dar prezentăm aici răspunsurile la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale pacienților noștri

Cui se adresează scleroterapia?

În general oricărui pacient indiferent de vârstă. Nu se recomandă tratamentul în timpul sarcinii şi al alăptării. De altfel majoritatea dilataţiilor care apar în timpul sarcinii dispar spontan în primele luni după naştere. Deşi bărbaţii se adresează mai rar pentru tratament, acesta este la fel de eficace şi în cazul lor.

Exista efecte adverse?

Imediat dupa interventie, efectele adverse pot fi usoara inflamatie a locului injectiei, senzatiile de mancarime sau crampe musculare, precum si aspectul de pete maronii al vaselor care au fost sclerozate.

Care sunt contraindicațiile?

  • vene varicoase mari, dilatate, cu reflux masiv (indicație de tratament chirurgical)
  • tromboflebită acută
  • sarcină și alăptare
  • alergie la substanța sclerozantă
  • pacienți imobilizați
  • pacienții cu tratament anticoagulant