Search
 

11 beneficii ale acidului hialuronic

11 beneficii ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic joacă un rol crucial în hidratarea pielii. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, umiditatea din piele scade, astfel încât unii oameni aleg să folosească suplimente de acid hialuronic, creme topice, seruri sau chiar injecții.

1. Hidratează pielea

Mulți oameni folosesc acid hialuronic pentru a-și hidrata pielea. Acesta poate fi luat ca supliment sau îl putem aplica local sub formă de cremă. Un studiu din 2014 cu  participanți de sex feminin care au aplicat acid hialuronic topic ca loțiune, ser și cremă a demonstrat o creștere a hidratării pielii de până la 96% după 8 săptămâni de utilizare prin aceste metode.

2. Ajută la vindecarea rănilor

Acidul hialuronic ajută pielea să mențină umezeala și ajută la procesul de regenerare a țesuturilor implicat în vindecarea rănilor. Un studiu din 2016 a sugerat că aplicarea acidului hialuronic pe piele pentru vindecarea rănilor poate ajuta la ameliorarea inflamației și la reglarea reparării țesuturilor.

3. Netezește textura pielii

Atunci când o persoană se confruntă cu modificări ale pielii, apare și un impact psihosocial negativ. Acest lucru poate apărea în timpul procesului de îmbătrânire. Un studiu mai vechi a constatat că acidul hialuronic poate ajuta la reducerea rugozității pielii și la creșterea elasticității acesteia.

4. Anti – îmbătrânire

Aproximativ 50% din acidul hialuronic total al organismului este în piele. Modificările acestei cantități, datorate expunerii la radiații UV, pot duce la formarea ridurilor. Acidul hialuronic poate reduce semnificativ adâncimea ridurilor și poate spori fermitatea și elasticitatea pielii. Un studiu din 2014 a raportat o scădere cu până la 40% a adâncimii ridurilor și o creștere cu până la 55% a fermității și elasticității pielii, comparativ cu participanții care nu au aplicat acidul.

5. Ameliorează durerile articulare

 Se pot face injecții în articulații pentru a le lubrifia. O cercetare din 2017 a implicat diferite combinații de tratament pentru persoanele cu osteoartrita care suferă de dureri și inflamații articulare. Studiul a arătat că combinarea acidului hialuronic cu medicamente utilizate pentru tratarea acestor simptome, cum ar fi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi, poate crește eficiența acestor tratamente.

6. Reduce dermatita 

Acidul hialuronic poate ajuta la ameliorarea simptomelor eczemelor ușoare până la moderate. Participanții la un studiu din 2011, au descoperit că acidul hialuronic sub formă de spumă a fost mai plăcut de utilizat și a a jutat la tratarea eczemelor mai mult decât o cremă cu emulsie care conține ceramidă.

7. Combate bolile gingiilor

O analiză sistematică din 2016 a sugerat că acidul hialuronic topic poate juca un rol esențial în îngrijirea postoperatorie a persoanelor supuse procedurilor dentare. Acidul hialuronic poate ajuta la vindecarea rănilor. Poate avea, de asemenea, efecte pozitive asupra persoanelor cu afecțiuni ale gingiilor și ulcerații în gură.

8. Reduce refluxul acid

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afecțiune frecventă care provoacă simptome precum refluxul acid și arsurile la stomac. Un studiu din 2017 a constatat că suplimentele de acid hialuronic luate cu supresia acidului au contribuit la îmbunătățirea simptomelor persoanelor cu boală de reflux non-erozivă.

9. Calmează ochii uscați

Ochii conțin concentrații mari de acid hialuronic. Prin urmare, picăturile de ochi care conțin acid hialuronic pot ajuta la tratarea simptomelor ochilor uscați. Un studiu din 2019 a constatat că administrarea unei combinații de acid hialuronic oral și local a ușurat simptomele uscăciunii ochiului la participanți.

10. Tratează uscăciunea vaginală

 Uscăciunea vaginală afectează adesea femeile după menopauză. Un studiu din 2016 a constatat că o combinație de cremă cu acid hialuronic și o cremă cu estrogen a contribuit la ameliorarea simptomelor de uscăciune vaginală. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că acidul hialuronic a fost cel mai eficient dintre cele două. Așadar, persoanele care nu pot utiliza tratament hormonal, cum ar fi crema cu estrogeni, ar putea folosi doar acidul hialuronic pentru a ușura simptomele.

11. Previne durerea vezicii urinare

Există unele dovezi că introducerea acidului hialuronic în vezică printr-un cateter poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele sindromului dureros al vezicii urinare. Cu toate acestea, nu există dovezi care să indice dacă suplimentele orale ar produce suficient acid hialuronic în vezică pentru a avea vreun impact.

Articol preluat din Medical News Today / Martie 2021

Completează formularul și PRIMEȘTE 30€ la prima procedură!

 

    Sună